Før mennesket udviklede landbrug var Danmark i årtusinder dækket af tæt skov fra kyst til kyst, og går man tilstrækkelig langt tilbage levede der såmænd både elefanter og næsehorn selvom klimaet ikke var meget varmere end nu (Det var hverken tropisk eller subtropisk, dog var vintrene knap så strenge).
Sidste del af jægerstenalderen kaldtes også Atlantisk tid eller Ældre Lindetid (se http://da.wikipedia.org/wiki/Atlantisk_tid). Her var klimaet generelt mildere og landet var dækket af såkaldt klimaksskov, dvs. ubrudt skov af gamle træer der stod krone ved krone. I denne periode udviklede den såkaldte Ertebøllekultur sig som var den sidste jægerkultur i Danmark, før landbruget holdt sit indtog. Man kan bl.a. se en spændende udstilling om Ertebøllefolket på udstillingen "Vedbækfundene" (se http://www.glholtegaard.dk/vedbaekfundene.html) men også på National Museet og Moesgård museum ved Århus.
Udstillinger om Ertebøllekulturen i Hovedstadsområdet
Omkring 8.000 - 6.000 f.kr. var Danmark landfast med England. Et stort landeområde, kaldet Doggerland, lå hvor vi idag finder Dogger Banke i Nordsøen. YouTybe har en række fine videoer om emnet:
Eem-mellemistiden
Går man længere tilbage, til før sidste istid, kommer man til Eem-mellemistiden (se http://da.wikipedia.org/wiki/Eem-mellemistiden) hvor Danmark også var dækket af skov. Klimaet var ikke varmere og skoven var mindre tæt end i Atlantisk tid, men alligevel kunne man møde eksotiske dyr som skovelefant, skovnæsehorn og kæmpehjort.
Pliocæn
Pliocæn var en geologisk periode der varede fra 5 til 2 mio. år før nu. I begyndelsen af Pliocæn lå kun de sydvestligste dele af Danmark under havniveau, mens resten af landet formodentlig var dækket af flodsletter og skove i lighed med Miocæns brunkulssumpe. I ældre Pliocæn var klimaet stadig relativt varmt som i Miocæn, men i yngre Pliocæn begyndte temperaturen at falde.
Miocæn
Miocæn var en geologisk periode der varede fra 23 til 5 mio. år før nu. Klimaet var varmt og Danmark var dækket af store, subtropiske sumpskove med redwood-lignende træer (bl.a. af slægten Taxodium). De danske aflejringer af brunkul blev dannet i denne periode når de store træer døde og efterhånden blev til aflejringer.
Eocæn
Eocæn var en geologisk periode der varede fra 55 til 33 mio. år før nu. Fra landskabet omkring molerhavet findes flere fossile planter og dyr, hvis nutidige repræsentanter kun findes i tropiske og subtropiske egne, hvilket viser at klimaet var varmere og mindre sæsonbetonet end idag. Nutidens pattedyr udvikledes i denne periode, men var noget mindre end idag.
Jura
Jura var en geologisk periode der varede fra 200 til 145 mio. år før nu. Perioden er mest kendt for dinosaurierne der udviklede sig til sin kendte kæmpestørrelse i denne periode, som beskrevet i mange film, bl.a. "Jurassic Park". Det meste af Europa var dækket af omfattende tropiske eller subtropiske skove.
Kultiden
Kultiden var en geologisk periode der varede fra 359 til 300 mio. år før nu. Klimaet var varmt og fugtigt og alt land var dækket af tropiske sumpskove. Resterne fra disse skove blev senere til nutidens kul-aflejringer. Men i skovene voksede der ikke træer som vi kender dem idag. I stedet var det padderokker og ulvefodsplanter i kæmpestørrelse. Op til 30-40 m blev disse besynderlige "træer", mens den højeste padderok-art i dag ikke blever over 10 m - og som regel er de langt mindre, typisk under 1 m høje.
User Comments
Please login or register to add comments
Last Updated ( Jun 11, 2016 at 03:19 PM )
All the leaves are green And the sky is blue I went for a walk On a summer's day...
Om sommeren er der ikke mange "officielle" aktiviteter, men på en varm sommerdag er det dejligt med en tur i skoven hvor der som regel er et par grader køligere.