header image
Home arrow Sjove skove arrow Skove arrow Söderåsen
Söderåsen PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Jun 24, 2012 at 04:45 PM
Søderåsen (dansk) eller Söderåsen (svensk) er en horst og nationalpark i det nordvestlige Skåne. På åsen findes Skånes højeste punkt på 212 moh. Højderyggen strækker sig fra Röstånga i sydøst til Åstorp i nordvest. Skånes højest beliggende kirkeby Stenestad med Stenestad Parken er placeret på højderyggen, 180 moh.

Söderåsen er en horst, ligesom Bornholm. Åsen danner i lighed med de andre skånske åse en geologisk grænse, som kaldes Tornquistzonen. Åsen blev formentlig dannet for omkring 150 millioner år siden. Klipperne i området består hovedsageligt af gnejs og gnejsgranit, men også amfibolit, diabas og basalt findes, hvilket tyder på, at der har forekommet vulkansk aktivitet. Söderåsen danner også grænse mellem nåleskovsbæltet og løvskovsbæltet i Skandinavien. Gran bliver gradvist det mest fremherskende træ nord for åsen.

Söderåsens nationalpark etableredes i 2001 i Klippans og Svaløvs kommuner. Nationalparken går fra Skäralidskløften i nord til Nackarpsdalen i syd. Området var allerede beskyttet inden oprettelsen af nationalparken. Parken har flere vandrestier, og er en populær destination.

Skäralidkløften, med udsigtspunktet Kopparhatten, er en del af Sveriges største sammenhængende løvskovsområde med store indslag af bøg og eg.

Længst inde i Nackarpsdalen er den cirkelrunde Odensjön (dansk: Odinsøen) omgivet af 30 m høje stejle klipper.

Lige nord for nationakparken er vandreområdet Klåveröd hvor man bl.a. finder en uberørt højmose og "Skorstensdalen" med sære klippeformationer.

I den nordøstlige del af Söderåsen ligger en endnu dybere sprækkedal, Klöva Haller!

Den skånske vandrerute Skåneleden følger den sydlige højderyg hele vejen fra Åstorp til Röstånga.

User Comments

Please login or register to add comments

Last Updated ( Oct 16, 2015 at 11:18 PM )

All the leaves are green
And the sky is blue
I went for a walk
On a summer's day...

Write Comment (0 comments)
Sommer
Om sommeren er der ikke mange "officielle" aktiviteter, men på en varm sommerdag er det dejligt med en tur i skoven hvor der som regel er et par grader køligere.
Who's Online
We have 400 guests online